Bine ai venit!

Tel:0723.640.437

AMBIENT PLAST SRL - Producator tamplarie PVC. Accesibil, Avantajos, Garantat!

 • Mergi la pagina de inceput
 • Tooltip
  Adauga pagina curenta in lista ta de favorite
 • Trimite-ne un mesaj prin e-mail.

  Contacteaza-ne acum

  Pentru a trimite un mesaj completati campurile de mai jos.

Info centru

Instructiuni de intretinere si exploatare a tamplariei PVC

OPERATIUNI ce se vor executa DUPA MONTAREA TAMPLARIEI PVC:

1.Dupa aproximativ 24 de ore de la montajul tamplariei PVC excesul de spuma poliuretanica se va indeparta prin taierea acesteia cu ajutorul unui cutit cu lama subtire, pana la nivelul tocului.Spuma poliuretanica se va incarca (acoperi) cu adeziv de gresie/faianta – este bine sa nu folositi ipsos.Aceasta operatiune este urgenta, deoarece in cazul unor precipitatii, spuma poliuretanica actioneaza ca un burete, favorizand patrunderea apei in locuinta. Dupa terminarea operatiei de incarcare a spumei poliuretanice indepartati folia de protectie de pe profilele PVC (cel mai tarziu dupa o luna de la montaj).

2.Pentru CURATAREA periodica a PROFILELOR PVC va recomandam solutia speciala DECEUNINCK DECO-CLEAN, care da stralucire suprafetelor si in acelasi timp protejeaza tamplaria, lustruirea facandu-se cu o carpa moale. In cel mai rau caz se poate folosi o solutie de apa si sapun, nu se vor folosi substante abrazive sau pe baza de solventi (diluant,benzina). Se va curata periodic partea inferioara a capacelor de drenaj (sunt montate pe exteriorul tocului) pentru a se evita obturarea acestora, permitand astfel evacuarea apei.Se va evita zgarierea profilelor, iar vopsirea profilelor este interzisa.

3.GARNITURILE DE ETANSARE se vor unge anual cu ulei siliconic, care conserva calitatile de etansare si de elasticitate ale acestora.
4.FERONERIA se va unge cel putin o data pe an cu ulei pentru angrenaje fine (ca la masina de cusut) sau cu vaselina .Niciodata nu se va actiona mecanismul de inchidere-deschidere atunci cand fereastra este deschisa.Nu agatati diverse greutati-haine,genti etc. de canatele deschise. Nu folositi materiale abrazive pentru curatirea elementelor de feronerie; murdarirea feroneriei cu adezivi sau alte substante similare (mortar) afecteaza grav buna functionare a acesteia.

ATENTIE !!! In situatia inchiderilor de balcoane, in vederea evitarii formarii condensului pe peretii interiori ai balconului, va rugam sa efectuati urmatoarele operatii:
-sa izolati cu polistiren expandat peretii interiori ai balconului, inclusiv podeaua si tavanul;
-sa instalati pe balcon o sursa de caldura.

UTILIZAREA FERESTRELOR

1.Ferestre batante
Pentru inchiderea ferestrei, manerul se pozitioneaza vertical in jos.
Pentru deschiderea ferestrei, manerul se pozitioneaza pe directie orizontala.

2.Ferestre oscilo-batante
Pentru inchiderea ferestrei, manerul se pozitioneaza vertical in jos.
Pentru deschiderea batanta, manerul se pozitioneaza pe directie orizontala.
Pentru deschiderea oscilanta,manerul se pozitioneaza vertical in sus.

IMPORTANT!
Este interzisa trecerea directa a manerului din pozitia oscilanta in pozitie batanta, cand fereastra este deschisa.

3.Ferestrele basculante
Pentru inchiderea ferestrei,manerul se pozitioneaza pe directie orizontala.
Pentru deschiderea ferestrei, manerul se pozitioneaza vertical in jos.

4.Ferestre in doua canate
Inchiderea si deschiderea canatului cu maner se realizeaza identic ca la ferestrele batante sau oscilo-batante.
Al doilea canat care nu este prevazut cu maner se inchide si se deschide prin actionarea zavoraselor ce se gasesc pe laterala canatului, in partea inferioara si superioara.

5.Usi cu broasca simpla
Pentru inchiderea si deschiderea usii se actioneaza manerul in jos. Prin rotirea cilindrului cu cheia se blocheaza sau se elibereaza miscarea manerului.

6.Usi cu broasca multipunct
Inchiderea zavorului si a rolelor se face prin ridicarea manerului, iar inchiderea se face prin rotirea cilindrului cu cheia. Deschiderea se realizeaza prin rotirea cilindrului cu cheia si prin apasarea manerului.

Ca orice element din constructii, ferestrele sunt supuse uzurii normale. Se recomanda ca suprafetele ferestrei sa fie verificate periodic. Orice defectiune trebuie remediata imediat, prin interventia unui specialist.

Pentru a evita defectarea ferestrei:
-nu atarnati obiecte de canat
-nu fortati deschiderea canatului mai mult decat o permite pozitia de montaj
-nu introduceti obiecte intre rama si canat
-nu manevrati manerul atunci cand fereastra se afla in pozitia « inchis ».

Pentru evitarea accidentelor, trebuie sa tineti seama de urmatoarele pericole:
-pericolul de strivire intre rama si canat
-pericolul de cadere prin fereastra deschisa
-pericolul de lovire de catre canatul miscat de curentii aer.

UTILIZAREA PLASELOR DE INSECTE
-manevrarea plaselor de tip rulou se va face prin tragerea in mod echilibrat de ambele manere, dupa degajarea prealabila din opritori;
-manevrarea plaselor de tip batant se va face prin impingerea/tragerea de maner. Se va evita intotdeauna manevrarea prin tragerea/impingerea sitei;
-in anotimpul rece plasele rulou se vor pastra ridicate in caseta, adica deschise, iar cele de tip batant se vor scoate din balama si se vor depozita, deoarece depunerile de zapada si gheata pot afecta buna functionare si calitatea sitei;
-plasele se pot spala cu apa si detergent. Spalarea se va face cu atentie, evitandu-se apasarea cu forta mare pe sita. Se va evita folosirea unor agenti de curatare care pot afecta vopseaua electrostatica sau sita.

UTILIZAREA RULOURILOR EXTERIOARE CU LAMELA DE ALUMINIU
-manevrarea ruloului se va face prin tragerea panglicii sau snurului (pentru actionare manuala) sau prin apasarea butonului in sensul dorit (pentru actionarea electrica)
-nu se va forta niciodata ruloul ; daca acesta prezinta greutate la actionare sau nu se ridica deloc, se va chema echipa de service. In cazul actionarii manuale se va evita intotdeauna inchiderea cu forta mare (izbirea) la capetele de cursa (sus sau jos);
-in anotimpul rece se vor inlatura depunerile de gheata si zapada de pe rulou inainte ca acesta sa fie actionat;
-inainte de actionare se va verifica eventuala existenta a unor obstacole in calea ruloului iar daca exista, acestea vor fi indepartate;
-rulourile se pot spala cu apa si detergent. In cazul rulourilor electrice se va avea grija sa nu intre apa in caseta ruloului. Se va evita folosirea unor agenti de curatare care pot afecta vopseaua electrostatica.

Este bine de stiut ca nerespectarea instructiunilor de mai sus pot duce la aparitia unor defectiuni ce nu sunt acoperite de garantie. Toate reparatiile si interventiile pe care Furnizorul le va face asupra produselor, ca urmare a nerespectarii acestor instructiuni, vor fi achitate de Beneficiar (manopera si materiale).

De asemenea , in cazul constatarii defectiunilor survenite in urma nerespectarii acestor instructiuni sau a mediului nepotrivit de exploatare, furnizorul are dreptul de retragere a garantiei produsului.

Formarea condensului si modalitati de prevenire a lui

Ce este condensul ?
Aerul este un amestec de gaze in compozitia caruia exista si molecule de apa. Aerul poate contine o cantitate limitata de apa in stare gazoasa. Aceasta se numeste umiditate absoluta de saturatie (g/m3) si difera in functie de temperatura la care se afla aerul. De exemplu, la 20ºC aerul dintr-un metru cub poate contine maxim 17,3 grame de apa ; la 25ºC 23,1 grame, iar la 30ºC 30,4 grame.Deci, continutul maxim de vapori de apa admis intr-un anumit volum creste odata cu temperatura.

Saturatia este starea in care se afla aerul cand contine maximul admisibil de apa in stare gazoasa, de vapori. In starea de saturatie vaporii de apa isi schimba culoarea, capatand un aspect laptos.
Insa, de obicei, aerul nu este saturat cu vapori de apa. Cantitatea reala de vapori de apa existenta in aer se numeste umiditate absoluta reala (g/m3). Raportul dintre umiditatea absoluta reala la un anumit moment dat, si umiditatea absoluta de saturatie, la acea temperatura, se numeste umiditate relativa si se exprima procentual. Altfel spus, starea de saturatie este atunci cand umiditatea relativa a aerului este de 100%.

La saturatie incepe procesul de schimbare de stare a apei, din stare gazoasa, in stare lichida, deoarece aerul nu mai poate suporta alti vapori suplimentari de apa si ii condenseaza.

Temperatura la care cantitatea de apa sub forma de vapori din atmosfera este maxima, se numeste punct de roua (pentru o anumita presiune atmosferica), iar atmosfera respectiva se numeste saturata cu vapori de apa. Un volum de aer nesaturat cu vapori de apa poate deveni saturat prin: scaderea temperaturii sau scaderea presiunii. In momentul saturarii, orice scadere in continuare a temperaturii sau presiunii va produce aparitia apei in stare lichida, sub forma condensului.

Factorii care influenteaza condensarea
Parametrii care decid aparitia sau nu a fenomenului de condensare a apei pe o suprafata a unui corp ce comunica cu exteriorul sunt: umiditatea relativa, temperatura ambientala, temperatura exterioara si coeficientul de transfer termic al acelui corp.
  a)temperatura exterioara (valorile temperaturilor pe timp de iarna stabilite in tara noastra sunt: -12ºC pentru zona I (litoralul si Banatul), -15 ºC pentru zona II (Muntenia), -18 ºC pentru zona III (Moldova si podisul Transilvaniei) si -21ºC pentru zona IV (zonele de munte).
  b)temperatura ambientala (conditii ambientale de confort- temperatura interioara= 20 - 24ºC )
  c)umiditatea relativa (conditii ambientale de confort - umiditate relativa= 40 – 60%.)
  d)coeficientul de transfer termic al corpului

Referitor la alegerea tipului de geam termopan, in Romania sunt disponibile urmatoarele variante:
  -geamul netratat, coeficient transfer termic= 2.8 W/m2K (trebuie stiut ca in conditiile de utilizare in plaja de confort a parametrilor interiori, geamurile netratate vor intruni aproape sigur conditiile de formare a condensului pe suprafata lor chiar si in situatia exterioara cea mai favorabila oferita de zona climatica I);
  -geamul cu Low-E hard, coeficient transfer termic= 1.7W/m2K (rezista la limita pentru zona climatica II);
  -geamul cu Low-E soft, coeficient termic= 1.4W/m2K (fac fata conditiilor climatice exterioare din zona III);
  -geamul cu Low-E soft si cu Argon, coeficient transfer termic= 1.1 W/m2K (pentru locuintele din zona IV climatica);
  -geam special, eventual din trei foi de sticla, coeficient transfer termic < 0.8W/m2K.

Zone de aparitie a condensului
In primul rand trebuie delimitata clar care este suprafata pe care se observa apa excedentara. Apoi trebuie determinata clar provenienta apei pe respectiva suprafata. Poate fi generata prin condensarea apei existente in aerul din interior sau de infiltratii din exterior, care, gravitational si prin capilaritate poate conduce la suprafata interioara. Dupa ce se exclude posibilitatea infiltratiilor de apa din exterior, se deduce ca respectiva apa lichida provine din condensare si trebuie stabiliti care sunt parametrii care isi depasesc limitele ce decid manifestarea acestui fenomen fizic.

Suprafetele dintr-o camera pe care se observa preponderent condensul sunt:
  a)suprafata de geam (in exterior, nu intre cele doua foi de geam);
In acest caz trebuie verificat daca geamul este tratat cu pelicula Low-E sau nu. Verificarea simpla se poate face si cu o flacara apropiata de geam. Culoarea diferita a uneia dintre cele patru reflexii va indica prezenta acestui tratament al sticlei. Daca sticla se stie sau se dovedeste a fi netratata, inseamna ca motivul aparitiei condensului pe aceasta suprafata a fost in mare parte depistat. Apoi se verifica umiditatea relativa din incapere si temperatura ambientala. Valorile acestor parametri trebuie sa fie in plaja de confort.
  b)zona limitrofa a geamului, langa profilul de tamplarie;
Aceasta suprafata va fi in cele mai multe cazuri o punte termica intre interior si exterior, nefiind protejata termic. De aceea este foarte posibila aparitia condensului pe conturul perimetral al geamurilor, indiferent de structura pachetului de geam. Insa cantitatea de apa lichida formata in acea zona este de obicei destul de mica pentru a crea probleme.
  c)suprafata profilului;
Cele mai slabe profile din PVC tricamerale, armate, au valoarea coeficientului de transfer termic in jur de 1.7W/m2K. Adica vor avea cam acelasi risc de aparitie a condensului pe suprafetele lor interioare la fel ca si geamurile tratate cu Low-E hard, posibil in zonele III si IV climatice si uneori in zona II. Profilele cu 4 sau 5 camere din PVC au de regula coeficienti de transfer termic buni, iar in cazul in care apare apa pe suprafata lor, ar trebui verificata in primul rand posibilitatea unor infiltratii prin diferite zone neetanse. Dupa ce se exclude aceasta posibilitate, cu siguranta ca parametrii ambientali au depasit zona de confort, in afara cazului in care temperatura de afara este extrem de scazuta, sub -20 - 21ºC si atunci manifestarea acestui fenomen este astfel explicabila.
  d)zona adiacenta ferestrei, pe zidarie;
In unele cazuri apa condenseaza pe zidaria interioara care bordeaza fereastra. De obicei acest condens este datorat puntilor termice create in jurul ferestrei, realizate de zidaria neizolata suficient. In aceasta situatie se afla balcoanele, care aproape sigur in intregime nu au fost termoizolate, marginile golurilor din peretii realizati din elemente prefabricate din beton (punti termice evidente) si nu de putine ori ferestrele la care s-a gresit amplasarea lor in grosimea peretelui. Singura solutie de stopare a acestui fenomen pentru aceste cazuri consta in realizarea unui ancadrament termoizolant a perimetrului exterior adiacent ferestrei, pe o latime de cel putin 30 cm.
  e)anumite zone pe pereti care au inceput sa condenseze dupa ce s-a inlocuit tamplaria veche cu una moderna;
Aceste zone marcheaza puntile termice evidente ale respectivei incaperi. De multe ori pe aceste zone mai intai se formeaza mucegaiul care reprezinta o populare bacteriologica favorizata de stagnarea umiditatii crescute pe acea suprafata. Exemplele cele mai frecvente se intalnesc in blocurile realizate din elemente prefabricate, care nu au fost foarte bine termoizolate iar in locurile unde se creaza puntile termice de forma (unghiuri diedre sau triedre intre pereti sau pereti si planseu) condensarea apei se va manifesta cu precadere. Daca locuinta deja avea probleme cu mucegaiul inainte de a i se schimba ferestrele, atunci mai mult ca sigur ca acest fenomen se va intensifica dupa instalarea celor noi, mai etanse.

In aceste cazuri trebuiesc urmariti atent parametrii ambientali, insa solutia definitiva de eradicare a condensului va consta in termoizolarea exterioara a locuintei, lucru nu foarte usor de realizat avand in vedere costurile ridicate aferente si aprobarilor urbanistice ce trebuiesc obtinute pentru modificarea fatadei imobilului.

  f)in interiorul geamului termopan, intre cele doua foi de geam;
Acesta este un defect de fabricatie al geamului termopan, care nu a fost foarte bine sigilat. In acest caz trebuie luat legatura cu firma care a montat geamul si schimbat, conform garantiei.

Uneori, condensul poate aparea in unele apartamente numai in cateva zile pe an, cand temperaturile exterioare sunt mult sub valorile normale a acelei perioade. In aceste situatii poate ca ar trebui constientizat mai mult si faptul ca proiectarea termica a unui imobil nu se face considerand conditii care ar ridica mult costurile investitiilor initiale, si care vor avea o relevanta doar in situatiile extreme.

Dupa cum se vede, aparitia condensului este o functie mai complexa decat pare, ce tine atat de caracteristicile materialului (pe care se manifesta fenomenul) dar si de calitatea ambientului interior- de intretinerea caruia singurii raspunzatori sunt beneficiarii insisi . Iar pentru a putea lua masuri intr-adevar eficiente impotriva formarii acestuia, trebuiesc studiati cu atentie toti factorii implicati si identificati cei care-l genereaza.

Metode de prevenire a condensarii
  a)Cea mai simpla si cea mai eficienta metoda de a preveni aparitia condensului superficial este ridicarea temperaturii suprafetei respective.
Prin utilizarea unui geam termopan cu LOW-E, temperatura superficiala a geamului creste. De exemplu, temperatura interioara a unui geam netratat termic, coeficient de transfer termic 2.7W/m2K, ce desparte un mediu extern cu temperatura exterioara de -15ºC si un spatiu interior aflat la temperatura de 22ºC, va fi de 9.7ºC. Pe cand, prin simpla utilizare a unui termopan LOW-E fara argon va avea temperatura interioara de 14.7ºC, iar la termopan LOW-E cu argon de 15.8ºC. Temperatura punctului de roua in incinte va fi de 11.1ºC, la o umiditate relativa de 50%. Cu cat vom proteja termic mai bine elementele ce separa interiorul de exterior, cu atat va scadea riscul de aparitie a condensului pe suprafata acestora.

De obicei la achizitionarea termopanului tratat LOW-E se merge doar pe prezumtia de adevar in cele declarate de producatorul respectivei ferestre, deoarece este greu de determinat daca sticla este sau nu tratata LOW-E fara o analiza intr-un laborator de specialitate. In schimb, exista aparate care pot indica valorile parametrilor ambientali. Cu un termometru se poate verifica valoarea temperaturii ambientale, iar cu higrometru se determina valoarea umiditatii relative. Valoarea temperaturii superficiale a suprafetelor se poate prelua cu pirometrul. Pentru a obtine o valoare corecta, trebuie setata in aparat emitanta materialului a carui temperatura superficiala se verifica (sticla are o emitanta de 0.89).

  b) O alta metoda de prevenire a aparitiei condensului superficial se realizeaza prin ridicarea temperaturii ambientale. Acest mod de prevenire este eficient doar la incintele incalzite insuficient, iar valoarea temperaturii ambientale poate fi ridicata de la cat este, pana la o valoare din plaja de comfort.

  c)Cea mai lesne metoda de prevenire a condensului se realizeaza prin scaderea umiditatii relative din acea incapere. Umiditatea relativa din interioar va fi mai ridicata decat cea din exterior, deoarece omul, prin activitatea pe care o desfasoara in interior va contribui la cresterea cantitatii de apa din aer, implicit la cresterea umiditatii relative din incaperi. Destul de putini beneficiari ai locuintelor constientizeaza ca umiditatea din aer trebuie mentinuta intr-o plaja de confort.
De obicei vechile ferestre sunt neetanse incat permit un schimb permanent de aer intre interior si exterior. In cazul ferestrelor si usilor din PVC cu geam termoizolant, acest schimb de aer necontrolat nu mai este posibil, iar locuitorii sunt nevoiti sa asigure ei insisi un schimb regulat de aer. Umiditatea relativa tinde sa creasca in incaperile dotate cu tamplarie noua, iar in absenta unei aerisirii adecvate, se produc vapori de apa ce plutesc in aer, sunt invizibili, si sunt datorati:

-omului- care produce zilnic prin respiratie 1-2 litri de vapori/ persoana,

-gatitului- se folosesc zilnic pana la 2 litri vapori/ gospodarie cu 4 persoane,

-baii, spalatul rufelor, udatul florilor- se folosesc zilnic pana la 3 litri vapori / patru persoane.
In lipsa unor curenti de aer care sa uniformizeze temperatura in intreaga camera, in imediata vecinatate a geamurilor sau zidurilor se creeaza un microclimat cu temperatura mai scazuta decat in restul incaperii, in zona respectiva atmosfera devenind saturata cu vapori de apa.

Reducerea umiditatii relative se realizeaza natural, prin aerisire si artificial, prin utilizarea dezumidificatoarelor.
Aerisirea naturala este de dorit in locuinte deoarece, pe langa scaderea umiditatii relative, se imbogateste si aerul cu oxigen, consumat prin respiratie si se reduce cantitatea de bioxid de carbon. Prin deschiderea ferestrei se realizeaza de fapt o suprafata de difuzie intre interior si exterior, ajungand in final ca umiditatea relativa interioara sa devina egala cu umiditatea relativa exterioara. Aerisirea cu fereastra larg deschisa se face in reprize repetate si scurte, de cateva minute. Mai ales pe timp de iarna schimbul de aer se face rapid deoarece energia termica tinde sa se echilibreze in cele doua medii.

Recomandarea noastra

Totul pentru familii fericite.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Stiri

Referinte

 • Lucrare - sectorul 1 | 17-12-2009

  Lucrare realizata in sectorul 1 pe profil Zendow- 5 camere culoare stejar inchis geam Low-E clar. Casa scarii are si functie de sera ; accesoriu: plase insecte pe rulou culoare maro.

 • Lucrare realizata in sectorul 1 | 17-12-2009

  Lucrare realizata in sectorul 1 pe profil Zendow- 5 camere culoare stejar auriu cu geam Low-E antiefractie clar. Accesoriu: rulou exterior din aluminiu culoare maro, caseta aplicata, actionare manuala.

 • Lucrare realizata in sectorul 4 | 17-12-2009

  Lucrarea de mai jos a fost realizata in sectorul 4 pe profil Zendow 5 camere culoare stejar inchis geam Low-E clar.

ferestre pvc preturi | ferestre pvc oferte | usi pvc preturi | ferestre interior | usi pvc pret | usa aluminiu | oferte ferestre pvc | tamplarie aluminiu | usi aluminiu
preturi ferestre pvc | ferestre exterior | ferestre